SAVJETI LIJEČNIKA

Higijena nosa – pomoć stiže iz mora

 

Alenka Jajac-Knez, dr.med, JGL d.d. Rijeka

 

Disanje znači život

Stanice za svoj rad trebaju kisik i ne mogu bez njega više od nekoliko minuta. Radi pravilne opskrbe stanica potrebno je znati i moći ispravno disati. Nije važno samo „doći do zraka“, već i način na koji to činimo. Da bi zrak koji udišemo bio pročišćen, ovlažen i adekvatno zagrijan udisati i izdisati moramo kroz nos.

 

Funkcija nosa je važna

Nos sa paranazalnim sinusima predstavlja početni dio dišnog sustava., stoga je njegova adekvatna funkcija bitna za cjelokupan proces disanja.

 

Pravilna funkcija nosa, omogućena je osebujnom građom, gdje posebno treba istaknuti respiratornu sluznicu, čiji je epitel cilindričan, višeredan i pokriven trepetljikama koje su u stalnom pokretu u smjeru ždrijela. Tako se krečući one zapravo uklanjaju štetne čestice. Odgovarajuća temperatura, pH, a posebice vlažnost preduvijet su pravilne funkcije. Iako se nosna sluznica, preusmjeravanjem protoka zraka,iz jedne u drugu nosnicu , otprilike svakih trideset minuta, sama štiti od isušivanja, u dnevnoj higijeni ili prilikom bolesti dišnog sustava, ni mi joj ne bismo smjeli zaboraviti pomoći.

 

Zagađeni okoliš utječe i na naš nos

Boravak u brdima ili uz more, u okruženju čistog zraka idealni su za naš nos. Situacija se međutim mijenja u naseljenim područjima. Volimo mirisati, imati urednu frizuru, zagrijan dom, imperativ je stići brzo pa nam je auto nezamjenjiv, u službi naše komocije i praktičnosti okružuje nas cijela vojska zagađivača. Od naših noseva očekujemo da udahnu plinove, paru, prašinu, otporne uzročnike bolesti, a da pri tom rade besprijekorno. Čestice u onečišćenoj zračnoj okolini talože se na nosnu sluznicu, isušuju je, onemogućuju kretanje trepetljiki na njenoj površini i oštećuju sluznicu. Nosna sluznica više ne može izvršiti svoju zadaću, a u donje dišne puteve pristiže nekvalitetan zrak i stvara se podloga za razvoj različitih bolesti dišnog sustava. Dišemo li na usta, osjećamo li suhoću nosa ili kod djeteta primjetimo „pun“ nos sa vrlo suhim sekretom koji ne može ispuhati, a nije prehlađeno i ne pokazuje nikakve druge znakove bolesti, vrijeme je da obratimo pažnju na higijenu nosa.

 

Toaleta nosa uz pomoć mora

Još su stari Grci i Egipćani u svom liječenju koristili more. Poznato je pozitivan utjecaj morske vode na alergičare i osobe s problemima dišnog sustava. Također je dobro poznata primjena morske vode i Aqua Marisa kao pomoći u liječenju alergijskog rinitisa ili začepljenog nosa u prehladi. No morsku vodu možemo koristiti i kad smo zdravi. Upravo će pravilna higijena nosne šupljine smanjiti utjecaj negativnih faktora okoline na sluznicu nosa i omogućiti joj da normalno funkcionira. Morska voda u svom sastavu ima natrij, magnezij, kalcij, klor, sulfat, bikarbonat, bakar, mangan, selen, cink i niz drugih elemenata. Ioni natrija i klora potenciraju regeneraciju oštećene sluznice, bikarbonati pridonose razrjeđivanju sluzi i čišćenju sluznice, a kalcij i magezij djeluju protuupalno i antialergijski. Učinkovitost morske vode zbog njenih osobina, u Aqua Marisu podržana je mehaničkim učinkom vodene struje, koja će prilikom uštrcavanja spreja ili ukapavanja kapi otplaviti nečistoću sa površine sluznice. Higijenu je moguće upotpuniti Aqua Maris mašću, na bazi d-pantenola, vitamina A i E, važnih čimbenika pravilne funkcije kože. Nanošenjem masti na kožu oko nosa spriječiti ćemo njezinu nadraženost i isušivanje.

 

 

Kako se riješiti „štipaljke“ na nosu?

 

Prof.dr.sc. Darko Manestar,
Clinic for Otorhinolaryngology and Head and Neck Surgery, KBC Rijeka

 

Pokvareni „klimatizacijski uređaj“

Osobu s alergijskim rinitisom možete prepoznati i u mraku jer kiše. Želite li razumjeti alergičara, stavite štipaljku na nos. Na koži nosne piramide alergičara vidite poprječnu brazdu jer zbog obilnoga vodenastoga sekreta iz nosa često briše nos, podiže vršak nosa i tako stvara boru. Mnogi to nazivaju „pozdrav alergičara“ iako takav znamen na koži nosa imaju svi koji često brišu nos. Uz to alergičari često pored nosa trljaju oči i uške jer staro je pravilo da se češe koga svrbi. Prema uvodu krivo biste zaključili da alergičari imaju problema samo u ovo doba godine. Nije tako jednostavno. Možemo biti alergični na alergene, tvari koje su u našoj okolini, cijelu godinu (prašina, grinje, perje, dlaka životinja), a ne samo peludi koje se pojavljuju u cvatnji. Možete biti preosjetljivi na pelud samo jedne biljke i ostatak godine osjećati se dobro, ali, nažalost, češće su preosjetljivosti na peludi raznih biljaka.Treba spomenuti da nitko ne diše kroz obje nosnice istodobno. Jedna se nosnica „isključi“ kako bi se sluznica odmorila i stanice napunile tekućinom potrebnom za vlaženje zraka. Znači, u suhom zraku te smjene će biti češće, a začepljenost nosa jače izražena. Svi mi dišemo i na usta i na nos, ali je razlika u omjeru. Nos ujedno služi za grijanje zraka, ako je hladnije, sluznica nosa je ispunjena krvlju koja struji u suprotnom smjeru od zraka i poput radijatora grije udahnuti zrak. Tijekom 24 sata kroz nos prođe između deset i dvadeset tisuća litara zraka. Udahnuti zrak bez obzira na vanjsku temperaturu ugrije se ili ohladi na 34 °C u ždrijelu. Nos radi kao klimatizacijski uređaj, kao urica, sve dok se ne pojavi alergija.

 

Zaštita koja smeta

Razmislite koja su oružja alergije. Kihanje, svrbež, začepljenost nosa i obilna vodenasta sekrecija. Koja je svrha te prirodne reakcija sluznice nosa koja je preosjetljiva na nešto što je ušlo u nosnicu? Odgovor je jednostavan, kihanjem velikom brzinom iz nosnice izbacujemo sve „tuđe“- alergen. Obilna vodenasta sekrecija ispire nosnu sluznicu od svega tuđeg - peludi, prašine. Svrbež provocira pokrete koji pomažu eliminaciji sadržaja nosa. Začepljenost nosa onemogućuje ulaz zraka i peludi. Od toliko „dobrih i zaštitnih“ mehanizama alergičar se osjeća kao čovjek koji ima protuprovalna vrata, ali im se pokvarila brava. Zaštićeni smo od ulaska neželjenih gostiju, ali ni mi ne možemo izići iz stana.Tako je alergičar očajan jer zaštita od peludi i alergena onemogućuje disanje kroz nos. Stara je izreka bolje spriječiti nego liječiti. Treba izbjegavati alergen. Kao društveno biće čovjek se mora kretati. Nema staklenoga zvona, ali postoje „trikovi“ kako alergičar može doskočiti svojoj muci. Navest ću slaba mjesta alergena. Prestaju djelovati na temperaturi od 60 0C. Pranjem odjeće i rublja u perilici na toj temperaturi rješavamo se alergena iz njih. Preporučuje se izbjegavanje šetnje u jutarnjim i večernjim satima jer zbog niže temperature zraka peludi su u visini nosa i izazivaju smetnje. U podne kad je topliji zrak, pelud je znatno iznad naših glava i ne uzrokuje smetnje. To ne znači da alergičari mogu dolaziti na posao oko podneva, ali trebaju znati kako rasporediti svoje aktivnosti vani.

 

Blagodati morske vode

Sad kad sam objasnio mehanizme, objasnit ću što sami možemo učiniti. Vrlo jednostavno, treba u nos nalijevati tekućinu tako da potpomognemo sluznici nosa da bude vlažna što će olakšati tegobe. Možda ste zamijetili da ljeti dok se kupamo u moru, nemamo problema s nosnom sluznicom. Moj savjet nije da se sada kupamo u moru, već da uzmemo ono što su stručnjaci Jadran Galenskog laboratorija iz Rijeke pripremili za nas. Imamo Aqua Maris, more u malim bočicama s raspršivačem. Praktično pakovanje od 30 ml koje stane u džep i ne smoči ništa osim onoga što se mora - sluznice nosa. Proizvod je to u kojem se nalazi prirodna morska voda čijom ćemo primjenom dobiti sve one učinke koje samo more može dati. More u svom sastavu ima sol, kao i niz minerala poput bakra, magnezija, joda... Svi sastojci mora su u ravnoteži. Upravo zbog navedene ravnoteže more nije moguće proizvesti umjetno i postići učinke koje će nam omogućiti prirodna morska voda, a ona djeluje antiseptički i regenerira sluznicu nosa. Morsku vodu je preporučljivo raspršiti u nosnu šupljinu više puta tijekom dana. Može se kombinirati sa svim lijekovima koji se uzimaju oralno ili primjenjuju lokalno na nosnu sluznicu. Morska voda trebala bi biti dio svakodnevne higijene nosne šupljine djece i odraslih koji boluju od alergijskog rinitisa.

 

 

Morska voda pomaže ustima i grlu

 

Alenka Jajac-Knez, dr.med, JGL d.d., Rijeka

 

Ljekovita svojstva mora čovjek je koristio i vrednovao od davnina.Zbog činjenice da je jedno od najčistijih mora svijeta, kao i zbog svog sastava, Jadransko more i danas tako cijenimo.

 

Svakodnevne obaveze i nedostatak vremena, često nam ne dozvoljavju okretanje prirodi, pa nas ponekad razveseli spremiti je u bočicu i otvoriti kad zatreba. Tako smo učinili s morem. Aqua Maris je osmišljen tako da nam u današnjem užurbanom ritmu, ono bude dostupno uvijek, čuvajući njegov sastav, a tehnologijom omogućujući praktičnost. Aqua Maris sadrži hipertoničnu i steriliziranu morsku vodu iz Jadrana. Pumpica spreja omogućuje mehanički učinak vodene struje, koja zbog svojih osobina ima niz pozitivnih učinaka. More u svom sastavu ima natrij, magnezij, kalcij, klor, sulfat, bikoarbonat, bakar, mangan, selen, cink i niz drugih elemenata u tragovima. Ioni natrija i klora potenciraju regeneraciju oštećene sluznice, bikarbonati pridonose razrjeđivanju sluzi i čišćenju sluznice, a kalcij i magezij djeluju protuupalno i antialergijski.

 

Do sada su ti učinci bili poznati u higijeni i liječenju začepljenog nosa u prehladi i alergijskom rinitisu, te kao dobra pomoć u oporavku nakon operacija u nosnoj šupljini, jer Aqua Maris održava i normalizira prirodne mehanizme čišćenja nosa, smanjuje sekreciju i pomaže regeneraciju sluznice.

 

Novija istraživanja, pokazala su da nos nije jedino mjesto gdje Aqua Maris može ispoljiti svoj pozitivan učinak. Upotreba Aqua Marisa u usnoj šupljini i grlu, donosi dobrobiti koje bi bilo šteta ne iskoristiti.

 

Usna šupljina i ždrijelo početni su dio probavnog sustava, ali i dio dišnog sustava, pa i disanje i uzimanje hrane uvelike utječu na njihovo zdravlje. Suhoća usta i grla, neugodan zadah, upale, česte posjete liječniku i medicinske intervencije u tom području znak su da na higijenu i zdravlje moramo paziti i ovdje.

 

Kada nas muči neugodan zadah iz usta

Zadah iz usta može biti znak ozbiljnih zdravstvenih tegoba i stoga ga ne treba ignorirati. Međutim najčešći mu je uzrok nakupljanje ostataka hrane među zubima i odumrlih stanica na jeziku, zbog neadekvatne higijene usne šupljine. Pušenje, konzumiranje alkohola ili začinjene hrane podržava takvo stanje, kao i gusta slina ili njezino nedovoljno lučenje.

 

Mlaz vodene struje Aqua Marisa olakšati će odstranjivanje ostataka, razrjediti slinu i vlažiti usnu šupljinu, te na taj način pomoći osnovnoj toaleti usne šupljine.

 

More za suha usta i grla

Osjećaj suhoće nastaje zbog nedovoljne količine sline u usnoj šuplini. Takvo stanje može biti posljedica ili pretjeranog sušenja ili njezina nedostatna lučenja.

 

Često suhoća ustiju nastaje uslijed disanja na usta u stanjima začepljenog nosa, zbog prehlade ili alergije. Takvo stanje izaziva naprije subjektivni osjećaj nalegode, ali može uvjetovati i upalu sluznice ždrijela. Suhoća može nastati i zbog poremećene funkcije žljezda slinovnica. Akutne upale žlijezda slinovnica najčešće nastaju djelovanjem patogenih mikroorganizama. Zahvaćena žlijezda je otečena, bolna, a bol se povećava pri jelu, zbog pojačanog lučenja, a nemogućnosti evakuacije sline. Neliječene ili neadekvatno liječene akutne upale mogu prijeći u kronične. Bitan element liječenja upala žlijezdi slinovnica je higijena i održavanje vlažnosti usne šupljine. Redovita uporaba Aqua Maris spreja za grlo održavati će sluznicu vlažnom. Kako ovom pripravku nije dodan alkohol, što je vrlo česta praksa u proizvodima namijenjenim higijeni usne šupljine, nema opasnosti još većeg isušivanja nakon češće primjene. Regeneracijski učinak natrija i klora smanjiti će i mogućnost razvoja upale do saniranja osnovnih tegoba.

 

U ustima žari a u grlu boli

Upalu usne šupljine mogu izazvati toplinski ili mehanički podražaji, nastali unošenjem vruće ili krute hrane, ali je mogu uzrokaovati i patogeni mikroorganizmi. Žarenje, pojačano izlučivanje sline, pojava afti ili sitnih ulkusa neki su od simptoma koji prate takvu upalu.

 

Bol u grlu može biti posljedica akutne ili kronične upale ždrijela ili krajnika. U akutnim upalama dominantan simptom je bol u grlu pojačana gutanjem, a uzrokuju ih bakterije ili virusi. U kroničnim stanjima bol je manje intenzivna, ali dugotrajno prisutna, često praćena suhim nadražajnim kašljem. Najčešće je vezana uz kroničnu opstrukciju nosa, suh zrak, izloženost prašini ili povezana s upalama u susjednim organima, primjerice paranazalnim sinusima.

 

Aqua Maris zbog uravnoteženog omjera soli i mikroelemenata djeluje na staničnu membranu uzročnika bolesti izazivajući njihovu smrt. S druge strane djeluje i na stanice ždrijela i krajnika, potićući njihovo samočišćenje, sprječavajući upalu i potičući regeneraciju. Na taj način olakšava subjektivne tegobe, ali i objektivno pomaže liječenju.

 

Operacija je gotova, a još uvijek boli

Nakon svakog operacijskog zahvata potrebno je dosta strpljenja, odgovarajuća njega , kao i neko vrijeme do potpunog oporavka. Čak i kod najmanjih intervencija, ništa nije moguće „preko noći“. Usna šupljina i grlo posebno su osjetljivi, jer svaka nepažnja, topao ili hladan zalogaj, previše priče i drugih svakodnevnih sitnica, može izazvati neugodnost.

 

Aqua Maris pomaže održavanju higijene, ali i bržem obnavljanju oštećene sluznice na mjestu operacijskog zahvata.

 

Za „velika“ i „mala“ usta i grla

Aqua Maris nema nuspojava i može se upotrebljavati u svakodnevnoj higijeni ili kao pomoć pri liječenju neograničeno dugo, kod odraslih i djece.

 

Duga je tradicija upotrebe mora u liječenju, iskoristimo još jednom sve njegove mogućnosti. Neka bude sa nama i kad mi ne možemo njemu.