TALASOTERAPIJA

Aqua Maris® sustav ispire nosnu šupljinu i sinuse, pružajući cjelovit talasoterapijski učinak - spoj djelovanja morske soli i ljekovitog bilja Mediterana.

Normalno disanje ovisi o stanju sluznice nosa. Prehlade, alergije, problemi sa sinusima, boravak u klimatiziranim prostorima, kao i niz drugih stanja izazivaju pojačanu sekreciju i otečenost sluznice nosa ili njezino isušivanje. U takvim situacijama onemogućeno je pravilno disanje. Otežano disanje predstavlja smetnju kako djeci, tako i odraslima te ih ometa u svakodnevnim aktivnostima.

More i specifična vegetacija Mediterana imaju blagotvoran učinak na dišni sustav. Prirodni učinak koji se ostvaruje boravkom uz more, moguće je postići tijekom cijele godine primjenom proizvoda na bazi morske vode i biljaka mediteranskog područja, poput mirte i smilja. Čišćenje nosa morskom vodom uobičajeno je među stanovnicima priobalja.

Čiste kapljice Jadranskog mora bogate esencijalnim mineralima vlaže sluznicu i štite od alergena, virusa i bakterija. Nježan za svakodnevnu uporabu, bez aditiva i konzervansa, neizostavan je dio modernog i zdravog načina življenja.

Sastav

Aqua Maris® sustav za ispiranje nosa nudi organsku sol obogaćenu visokovrijednim esencijalnim uljima mirte i smilja koja iskazuju antiseptički i protuupalni učinak, omekšavaju sluz, te povoljno djeluju na dišne organe.

Zašto Jadransko more?

Sol iz Jadranskog mora sadrži preko 80 esencijalnih minerala i oligoelemenata, uključujući one s pozitivnim učincima na nosnu sluznicu. Svi oni zajedno čine uravnoteženi sklad koji daje život i koji je moguće dobiti samo u prirodi.

Zašto mirta i smilje?

Inhalacijom eteričnog ulja mirte djelujemo povoljno na dišni sustav. Kao i smilje, ona ima antiseptički učinak tako da djeluje dezinficirajuće protiv bakterija, virusa i gljivica, čisti sluznicu nosa, smanjuje nakupljanje sluzi/katara i olakšava iskašljavanje. To je razlog što se mirta i u tradicionalnoj medicini koristila kod kroničnih bolesti dišnog sustava. Udisanjem ovog eteričnog ulja njegujemo sluznicu nosa, regeneriramo je, a istodobno djelujemo i na naše emocije. Miris mirte osvježava i podiže duh. Ovo eterično ulje pogodno je za primjenu i kod najosjetljivijih osoba. 

Eterično ulje smilja pripada skupim uljima, a za njegovu proizvodnju potrebno je dosta umijeća. Na našim otocima vjeruje se da smilje u svojim cvjetovima akumulira sunčevu toplinu. Zbog toga i postoji tradicija punjenja jastuka ovim prekrasnim cvjetom u nadi da će sačuvano sunce grijati kad zapuše hladna bura. Od biljke u cvatu proizvodi se eterično ulje koje je toliko blago da ga podnosi i najosjetljivija koža. Inhalirajući eterično ulje, ono će djelovati protuupalno, osobito protiv virusa, analgetski, antioksidativno, smanjit će otečenost sluznice nosa, razmekšati sluz ili nakupljeni sekret, a smanjit će i nadražajni kašalj. Njegova primjena pogodna je kod ljudi koji boluju od alergija. Ovo izuzetno i vrijedno eterično ulje njegovat će i regenerirati sluznicu nosa. Miris smilja djeluje povoljno i na naše emocije, pa se ističe i njegova sposobnost da vraća snagu umu koji je iscrpljen od stresa. Snaga Sunca sačuvana u kapi ovog ulja vraća toplinu u naša srca, a njegova vrijednost možda je najbolje opisana francuskim nazivom za smilje "immortelle" - besmrtnost. 

Aqua Maris® posuda za ispiranje

Anatomski oblikovana posuda omogućuje jednostavno, ugodno i učinkovito ispiranje nosne šupljine. Posuda je kapaciteta 320 ml što je dovoljno za ispiranje obje nosnice. Dodatna prednost Aqua Maris®posude za ispiranje nosa jest što morska voda iz posude ističe slobodno, bez dodatnog pritiska, omogućujući tako nježno ispiranje bez rizika od nastanka otitisa (upale uha). Isticanje vode može se kontrolirati što posudu čini prikladnom i za najosjetljivije noseve.

Mogu je koristiti čak i djeca (iznad 6 godina starosti) uz početnu pomoć roditelja!

Indikacije

Aqua Maris® sustav za ispiranje nosa namijenjen je čišćenju nosa:

  • u osoba s akutnim i kroničnim rinitisom ili sinusitisom
  • u osoba s alergijom
  • nakon operativnih zahvata u nosu (uz savjetovanje s liječnikom)
  • u osoba sa suhom sluznicom nosa
  • u dnevnoj higijeni, u sportaša i rekreativaca prije fizičkog napora

U svim gore navedenim slučajevima Aqua Maris® sustav za ispiranje nosa može ublažiti simptome, smanjiti upalu nosne sluznice, poboljšati ukupni sinuso-nazalni status i omogućiti ponovno slobodno disanje.

Osobe sa suhom sluznicom nosa, alergičari i osobe koje pate od problema sa sinusima mogu ponoviti postupak nekoliko puta tjedno.

Sportašima i rekreativcima preporučuje se ispiranje nosa prije fizičke aktivnosti.

Kako djeluje?

Pripremljena otopina morske soli u vodi, radi sadržaja mineralnih soli, bogatstva oligoelemenata i dodatka eteričnih ulja mirte i smilja, blagotvorno djeluje na sluznicu nosa. Njenom upotrebom ispire se višak nosne sluzi i iritansa, umanjuje upala i poboljšava osjet mirisa i okusa što sve skupa vodi ka lakšem disanju.

Mehanizam djelovanja

Otopina se unosi u jednu nosnicu te slobodno ističe van kroz drugu nosnicu.

Nosna sluznica ima zaštitnu funkciju u održavanju fizioloških uvjeta gornjih respiratornih puteva. Ispiranje nosne sluznice i sinusa može ojačati sposobnost mukoze na odupiranje učincima različitih infektivnih agensa, medijatora upale i iritansa.

Kako koristiti Aqua Maris® sustav za ispiranje nosa?

Postupak je jednostavan i ugodan!

Aqua Maris® morsku sol iz vrećice potrebno je usuti u posudu za ispiranje, napuniti prokuhanom mlakom (oko 37°C) vodom do crte, promućkati i isprati nos na slijedeći način:

Ispiranje radite iznad umivaonika.

 
1. Nagnite se prema naprijed, glavu rotirajte na stranu, a bradu držite pritisnutu prema grudima.
 


2. Vrh posude prislonite na nosnicu i namjestite kako bi nosnicu začepili. Dišite na usta.
 


3. Započnite ispiranje, otopina će istjecati kroz suprotnu nosnicu. Voda prolazi nosnom šupljinom i osim što temeljito čisti nosne kanale,nježno masira niz živčanih završetaka u sinusima

4. Ispušite nos potpuno u tri položaja: 
Nagnite glavu prema naprijed u viseći položaj, okrenite je na jednu stranu, donju nosnicu zatvorite i lagano puhnite kroz gornju nosnicu.


5. Postavite glavu u vodoravan položaj, okrenite lice prema dolje i puhnite kroz istu nosnicu.
 


6. Ispravite se i ispušite nosnicu u uspravnom položaju. 
Ponovite postupak sa suprotnom nosnicom.

 

Nakon ispiranja, osoba se osjeća energizirano i svježe, jer diše punim plućima. Zato, izravnajte leđa, isprsite se, osnažite svoje osjete sa Aqua Maris® sustavom za ispiranje nosa!

upoznajte i ostale
aqua maris proizvode
asortiman aqua maris proizvodi